2009-10-30

Plugg

Vi fick låna den lokala byggherrens pelarborr. Resultatet blev suveräna pluggar. Stort tack Robert.

2009-10-18

Emil o Christian vs Stålspant 3-0

Idag plockade E och C bort två stålspant. De ska nu lämnas till smeden för blästring och galvning. I väntan på spanten blir nästa projekt att plugga hålen i bordläggningen samt att byta alla skruvar i däcket. Tack Jörgen för tipset hur man fick bort gamla rostiga skruv.

2009-10-17

Första segern!

Igår började vi arbetet med att plocka bort det första metallspantet. Vi valde att börja med spantet i sittbrunnen eftersom det var lätt att komma åt och således bra att öva på. Vi började med att borra ur alla pluggarna i bordläggningen så att nitarna tittade fram. Nästa steg var att slipa bort hattarna på… Läs mer »

2009-10-17

Ritningar från sjöhistoriska museet

Christian surfade in på sjöhistoriska museets hemsida och till vår stora glädje fanns Sniggel-Snuggels ritningar samt Tore Herlins beskrivning av båten. Materialet kom till oss med posten och det var mycket intressant läsning för oss alla.

2009-10-17

Möte med smeden Tom

Ett av de största projekten under renoveringen blir att byta ut de metallspant som under åren drabbats av rostangrepp. Eftersom ingen av oss kan smide tog vi kontakt med Eriks gamla kollega Tom som är smed. Vår första tanke var att byta ut alla spant och ersätta dem med nya men Tom ansåg att befintliga… Läs mer »

2009-10-17

Skrapning av däck och överbyggnad

De första veckorna har ägnats åt skrapning av däck, överbyggnad och kölsvin. De två värmepistolerna har fått gå varma och den vackra mahognyfärgen har trätt fram. Arbetet har gått smidigt och vi är alla nöjda med vår snabba framfart. Efter att ägnat nästan 100 timmar vid båten börjar vi få ganska bra koll på projektet… Läs mer »

2009-10-05

Inflyttning i nya hemmet och fortsatt skrapning

Helgens verksamhet inleddes med en inflyttning i den nya boningen. Bra belysning är A och O i den här sporten så vi körde och köpte lysrörsarmaturer som vi firade upp i taket. När installationerna var klara återgick vi till skrapning av däcket och överbyggnaden.

2009-10-02

Första arbetspasset

Så  blev det äntligen  helg och dags för första arbetspasset. Dagen inleddes med en rejäl båtfika När kaffet var uppdrucket var det dags att inleda arbetet. På dagens schema stod skrapning av däcket som varit belagt med en snaskig färg. och efter skrapning Helt annat! Den gode Erik donerade ett av sina Tore Herlin foton… Läs mer »

2009-10-01

Äntligen!

Efter att ha letat båt i drygt ett år utan att hitta något intressant objekt sprang vi på en ljuvlig skärgårdskryssare signerad den gamle mariningenjören Tore Herlin. Skönheten har seglat sen 1916 och är byggd av Honduras mahogny. De senaste åren har hon stått på land och torkat och flagnat vilket medför att en rejäl… Läs mer »